Försämringsperioder
En försämringsperiod kan innebära bestående förlust av lungfunktion och fysisk kapacitet. Därför är det viktigt att förebygga försämringsperioder och agera i tid om hälsan förändras. Den medicinska termen för försämringsperioder är exacerbationer.
Känner du till vad du kan göra själv?
Vad är en behandlingsplan?
Med behandlingsplan menas en skriftlig plan som hjälper dig att må så bra som möjligt men innehåller också en plan för hur du ska agera ifall du är på väg att bli sämre i din KOL, så att du kan undvika eller lindra en försämringsperiod.
Läs merFörsämringsperioder
Ju längre tid du kan klara dig ifrån försämringsperioder, desto troligare är det att du får behålla mer av din nuvarande lungfunktion. Varje försämringsperiod kan innebära förlorad lungfunktion som inte återhämtar sig. Se också till att ha en behandlingsplan så att du vet hur du ska göra om din hälsa förändras. Den medicinska termen för försämringsperioder är exacerbationer.
Vad kan jag själv göra för att undvika försämringsperiod?
Rökstopp: Om du fortfarande röker är det bästa du kan göra att försöka sluta röka.
Fysisk aktivitet: Daglig motion, i den takt och på det sätt man klarar av, minskar risken för ytterligare komplikationer eller följdsjukdomar.
Vaccinera dig mot luftvägssjukdomar såsom lunginflammation (pneumokocker), säsongsinfluensa och covid.
Hur känner jag igen en försämringsperiod?
Tecken på en akut försämring kan vara att du snabbare blir andfådd och får mer slemmig hosta som kan vara missfärgad. Mer hosta, pip i bröstet eller trötthet. Om du har enbart ökad andfåddhet ska du kontakta sjukvården direkt. Här kan du svara på några korta frågor för att få en signal om du har en försämringsperiod.
Vad räknas som en försämringsperiod?
Även sådan tillfällig försämring i KOL som du kan hantera själv räknas. Kontakta alltid hälso- och sjukvården om du misstänker att du har ett försämringstillstånd och tala om att du har KOL eftersom det påverkar helhetsbedömningen av dina symtom. Det är också viktigt att din läkare har en notering om din försämring eftersom det påverkar hur troligt det är att du får ytterligare försämringar.
Extra åtgärder vid försämringar
Du kan behöva anpassa din medicinering vid en försämringsperiod och kan behöva extra kortison eller antibiotika. Det är också viktigt att försöka hålla sin fysiska aktivitet så hög som möjligt i samband med en försämringsperiod eftersom det ger snabbare återhämtning och mindre risk för en ny sjukhusinläggning på grund av KOL-försämring. Redan på sjukhuset kan man börja med andningsövningar, gångträning och lätt styrketräning.
Frågor och svar
En infektion i luftvägarna är den vanligaste orsaken till att man får en försämring i sin KOL med besvär som andnöd, hosta och slem. Om du har ihållande besvär eller om de försämras under en tvåveckorsperiod är det viktigt att din behandlande läkare känner till det eftersom det kan påverka vad som är rätt behandling för dig.
Se till att röra på dig så mycket som möjligt efter en försämringsperiod eftersom det både gör att du återhämtar dig bättre från försämringsperioden och för att det minskar risken för en ny försämringsperiod. Det gäller redan på sjukhuset om du behövt sjukhusvård. Det kan kännas tungt att komma igen eftersom man ofta tappar muskelmassa under en försämringsperiod, men det är viktigt att försöka bygga upp kroppen så gott det går för att klara både det dagliga livet och bygga upp motståndskraft mot nya försämringsperioder.
Lungfunktionen blir sämre när man är akut sjuk, och återhämtar sig till stor del när man är frisk igen. Dessvärre kommer lungfunktionen oftast inte tillbaka till samma nivå som innan, utan gör att man tappar lungfunktion. Det är därför viktigt att göra vad man kan för att hålla sig frisk så att man bevarar så mycket lungkapacitet som möjligt.
Om KOL
KOL är en sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna, gör det svårare att andas och ger sämre ork. Många som har KOL vet inte om det, troligen eftersom sjukdomen kommer smygande så att man vänjer sig och tror att det är normalt åldrande. Att få diagnosen tidigt kan bidra till du kan leva ett bra liv med sjukdomen.
Läs merBehandling
Du kan själv göra mycket för att bromsa upp sjukdomen! Du har stor möjlighet att påverka hur du kommer att må framöver. Du kan också få stöd för att få hjälp att genomföra ändringar som behövs för att hålla dig frisk.
Läs merÄr du anhörig
KOL förändrar livet, inte bara den som får sjukdomen utan även närstående. Det kan vara svårt att acceptera att livet måste anpassas efter en sjukdom och att hantera oro, sorg och förlust för egen del.
Läs mer