Att vara närstående

KOL förändrar livet, inte bara för den som får sjukdomen utan även närstående. Det kan vara svårt att acceptera att livet måste anpassas efter en sjukdom och att hantera oro, sorg och förlust för egen del.

Att vara ett stöd

Man kan leva ett gott liv med KOL i många år, och de bästa förutsättningarna för att nå dit får man med hjälp av kunskap och motivation. Det som gör allra störst skillnad vid KOL handlar till stor del om livsstilsförändringar: att lyckas sluta röka för gott om man tidigare rökt är det allra viktigaste. Att vara fysiskt aktiv gör också en stor skillnad för hur man mår med KOL. Med ditt stöd kan det vara lättare att hålla motivationen uppe.

Gemensamma beslut om livsstil

Vid KOL kan en förändrad livsstil vara helt avgörande för att behålla en så god hälsa som möjligt. Andnöd och trötthet kan göra att det tar emot att leva ett fysiskt aktivt liv, även om det på sikt minskar besvären. Genom att föreslå och följa med på aktiviteter där ni båda rör på er är det mer troligt att den fysiska aktiviteten blir av och kan i bästa fall göra att ni hittar nya gemensamma intressen. Det är också viktigt att hitta en balans mellan aktivitet och återhämtning eftersom orken inte räcker lika långt när man har KOL. Ni kan behöva diskutera vilka aktiviteter och relationer ni vill prioritera. Vad vill ni göra tillsammans och vad kan göras var och en för sig?

Vid KOL är det vanligt att man tappar i vikt eftersom andningen tar så mycket energi. Det är bra att få vägledning från en dietist för att förstå hur man bäst kan ändra sina matvanor för att få tillräckligt med energi och protein.

 

Stöd vid vårdbesök

Om det passar, kan det underlätta för den som är sjuk att ha någon som följer med på besök hos läkare. När man är två som lyssnar är det lättare att ställa frågor och hjälpas åt att komma ihåg informationen.

Hjälp att upptäcka försämring

Många symtom kommer smygande och det kan ibland vara lättare för en närstående att upptäcka symtom som ökar. Om du ser tecken på en försämringsperiod tidigt och personen kan börja behandla sig hemma enligt läkarens instruktioner kan det göra att försämringsperioden blir lindrigare och man slipper läggas in på sjukhus. Genom att peppa personen att fortsätta vara fysiskt aktiv (utifrån personens förutsättningar) underlättas återhämtningen och det blir mindre risk för ytterligare försämringsperioder.

Behövs en behandlingsplan?

En behandlingsplan innebär en skriftlig plan som ger handfasta tips om hur man ska undvika försämringsperioder och som innehåller instruktioner om vad man ska göra ifall man blir sämre och vem som ska kontaktas. För den som är anhörig är det bra att veta vad man ska vara uppmärksam på så att man kan agera i tid.

Läs mer

Ta hand om dig själv

En kronisk sjukdom kan påverka hur rollfördelningen ser ut i förhållandet. Kanske finns det andra behov än tidigare och det kan behövas tid för att hitta en ny balans i förhållandet. Men om du ska orka vara den med ork, behöver du också se till att göra sådant som du mår bra av. Glöm inte bort dig själv, utan se till att fylla på dina batterier i tid. Det kan också vara skönt att dela sina tankar med andra i samma situation.

Frågor och svar

En forværring kan betyde permanent tab af lungefunktion og fysisk kapacitet.

Försämringsperioder

En försämringsperiod kan innebära bestående förlust av lungfunktion och fysisk kapacitet. Därför är det viktigt att förebygga försämringsperioder och agera i tid om hälsan förändras. Den medicinska termen för försämringsperioder är exacerbationer. Känner du till vad du kan göra själv?

Läs mer
Der er meget, du selv kan gøre for at bremse sygdommen! Du har gode muligheder for at bestemme, hvordan du ønsker at have det i fremtiden – og du kan få støtte til at foretage de ændringer, der er nødvendige for, at du kan holde dig sund.

Behandling

Du kan själv göra mycket för att bromsa upp sjukdomen! Du har stor möjlighet att påverka hur du kommer att må framöver. Du kan också få stöd för att få hjälp att genomföra ändringar som behövs för att hålla dig frisk.

Läs mer

Om KOL

KOL är en sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna, gör det svårare att andas och ger sämre ork. Många som har KOL vet inte om det, troligen eftersom sjukdomen kommer smygande så att man vänjer sig och tror att det är normalt åldrande. Att få diagnosen tidigt kan bidra till du kan leva ett bra liv med sjukdomen.

Läs mer